Regiony i szczepy

Na potrzeby komercyjnej produkcji uprawia się tutaj 38 spośród niemal 400 odmian występujących w kraju. Nazwy tych szczepów nie są popularne, a już tym bardziej łatwe w wymowie, ale warto nauczyć się przynajmniej kilku, bo ich aromaty są absolutnie unikatowe.

Popularne regiony winiarskie Gruzji to: flagowa Kakhetia, w której warto odwiedzićpiwnice winiarni Khareba utworzone w postsowieckim wojskowym tunelu, znana z europejskiego charakteru Kartlia, słynąca z białych i musujących win Imeretia, prestiżowy i malowniczy region Racza-Leczchumi oraz rozległe Wybrzeże Czarnomorskie.

Najważniejszy czerwony szczep Gruzji to Saperavi. Produkowane z niego wina odznaczają się intensywnym kolorem, pełną budową, świeżą kwasowością i mocną strukturą garbników. W bogatym i złożonym aromacie dominują wiśnie z pestką, czereśnie, śliwki, jeżyny, a także nuty przypraw korzennych, czekolady i kawy. Wielką zaletą Saperavi jest możliwość uzyskania wysokiej klasy wina o dużym potencjale starzenia – należą one do najbardziej długowiecznych win czerwonych na świecie i mogą dojrzewać w butelkach nawet przez kilkadziesiąt lat. Najważniejszą białą odmianą i zarazem jedną z najstarszych uprawianych w Gruzji i na świecie jest Rkatsiteli. Daje wina o aromacie żółtych owoców takich jak jabłka, pigwa, żółte śliwki, często z pieprzną i ziołową nutą. W Kachetii, ze szczepu Rkatsiteli produkuje się  wytrawne białe wina  w międzynarodowym stylu, najbardziej jednak klasyczne wcielenie tej odmiany stanowią tradycyjne wina kachetyjskie, długo macerowane na miazdze winogron, co nadaje im intensywny bursztynowy kolor i mocniejszą strukturę.

Inne ważne szczepy czerwone: Mujuretuli, Ojaleshi, Usakhelauri, Asuretuli, Alexandruli.

Inne ważne szczepy białe: Mtsvani, Tsolikauri, Tetra, Tsitska, Khikhvi. 

Wróć do strony głównej >

Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2021 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win