Jedzenie i wino

Wina do posiłków pije się w Gruzji całkiem sporo, a czerwone nie należy tutaj do lekkich, dlatego na lokalnych ucztach należy spodziewać się raczej wina białego. Warto jednak pamiętać, że tradycyjne białe wino gruzińskie jest fermentowane na skórkach, a więc ma więcej ciała i mocy, dlatego można je łączyć nawet z cięższymi potrawami mięsnymi.

Wyjazd do Gruzji nie może obyć się bez skosztowania słynnych placków z serem, czyli chaczapuri, wypełnionych aromatycznym mięsem i gorącym bulionem pierożków chinkali, baranich szaszłyków mcwadi czy kurczaka czmeruli w gęstym czosnkowym sosie. Odtwarzając te smaki w domu warto sięgnąć po wina z tradycyjnych gruzińskich szczepów, np. Tbilvino Saperavi do czerwonych mięs lub Tbilvino Rkatsiteli do mięs białych. Wegetarianie również nie wyjadą z Gruzji głodni – docenią warzywny gulasz adżapansali posypany sporą ilością aromatycznej kolendry, wybitne bakłażany z pastą z orzechów i granatem oraz lokalne sery.

Gruzińskie dania są obfite i sycące, ale warto zostawić odrobinę miejsca na coś słodkiego, np. czurczchele, czyli orzechy zatopione w zagęszczonym soku winogronowym, no i oczywiście słodkie wina, które same w sobie są świetnym deserem. A jak najłatwiej poczuć klimat Gruzji we własnym domu? Na przykład serwując do domowego ciasta półsłodkie wino Old Tbilisi Alazani, które świetnie podkreśli jego smak!

Wróć do strony głównej >

Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2021 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win